Ο ΚΟΚΟΡΑΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Ο ΚΟΚΟΡΑΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Άκρως απόρρητη συνάντηση εννέα καταστηματαρχών της Ζαχάρως, που μέχρι χθες ήταν "στα μαχαίρια".


Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το ραντεβού του αιώνα για τα δεδομένα της Ζαχάρως, με απόλυτη μυστικότητα και με όλες τις προδιαγραφές των "Άκρως απόρρητων συναντήσεων".

Η συνάντηση έγινε σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα σε παραλιακό σπίτι της οδού Αφροδίτης, λίγο απόμερο και σε απόσταση ασφαλείας από τα βλέμματα των περίοικων.

Το ραντεβού προετοίμαζαν αρκετές ημέρες πριν, δύο σχεδόν αφανείς συμπολίτες μας, με εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις μυστικών συναντήσεων και συμβιβασμού αντιθέσεων.

Κανένας από τους εννέα προσκεκλημένους δεν γνώριζε ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι και για να αποφευχθούν πιθανές αποχωρήσεις (λόγω προϊστορίας στις αντιθέσεις) είχε συμφωνηθεί από έναν έκαστον, πως θα παραμείνει και δεν θα αποχωρήσει κανένας, τουλάχιστον έως ότου τελειώσει η κοινή ακρόαση ενός μαγνητοφωνημένου μηνύματος μικρής διάρκειας.

Δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε το πλήρες κείμενο του μαγνητοφωνημένου μηνύματος αλλά γνωρίζουμε τα περισσότερα κομβικά σημεία του, τα οποία καταγράφηκαν και σαν "όροι τιμής" μιας κοινής συμφωνίας από όλους τους παρευρισκόμενους:

1. Κανένας δεν θα καταγγείλει κανέναν, για να του δημιουργήσει προβλήματα διότι αυτή η πράξη, από μόνη της γενικεύει την αναστάτωση στην αγορά και την πληρώνουμε όλοι μαζί, μη εξαιρουμένου και εκείνου που ανοίγει πρώτος το δρόμο των καταγγελιών.

2. Δεν μπορεί κανένας μόνος του να παίξει το ρόλο μιας ολόκληρης αγοράς και δεν αρκεί ένας για την προσέλκυση πελατών. Αν δεν υπάρξει πιάτσα από ομάδες καταστημάτων, οι πελάτες θα ψάξουν αλλού για πιάτσα και δεν θα προσκυνήσουν ποτέ, ένα μοναχικό μαγαζί, όσο καλό κι αν είναι.

3. Μικρά προβλήματα ή ατέλειες, έχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις και δεν "σκαλίζονται" από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά αν ενοχληθούν οι αρμόδιοι, τότε βρίσκουν ακόμη και την παραμικρή εκκρεμότητα σε όλη την έκταση της αγοράς και όχι μόνο στον έναν.

4. Όλοι θα φροντίσουμε την ποιότητα και τις τιμές μας, διότι η κρίση που βιώνουμε δεν αντέχει καμία υπερβολή. Ακριβή αγορά σε χαλεπούς καιρούς σημαίνει νεκρή αγορά.

5. Τα καταστήματά μας πρέπει να μείνουν έξω από τις τοπικές-παραταξιακές αντιθέσεις, διότι η εποχή με τα χρωματισμένα καφενεία, διέλυσε τα καφενεία. Δεν θα ανεχτούμε άλλες υποσχέσεις "απελευθέρωσης", ούτε θα γίνουμε η "τσόχα" στις ζαριές για εξουσία.

6. Όλοι μαζί θα διαφημίζουμε τον τόπο μας και την αγορά του, χωρίς να ζηλεύουμε ή να υποσκάπτουμε κανέναν ανταγωνιστή μας.

7. Επιδιώκουμε την ευχαρίστηση των πελατών μας από την καλή δική μας εξυπηρέτηση και όχι κατηγορώντας ή δυσφημίζοντας τους γείτονές μας.

Κανένας από του παρευρισκόμενους δεν διαφώνησε στον γενικό κανόνα πως, αγορά ισχυρή είναι η μονοιασμένη αγορά και αγορά διαλυμένη είναι η διχασμένη αγορά.

Οι πληροφορίες λένε πως το μαγνητοφωνημένο μήνυμα άρχιζε και τελείωνε με την ίδια φράση, αυτή την φράση-κλειδί η οποία αφόπλισε τους προσκεκλημένους και τους υποχρέωσε να παραμείνουν επί μιάμιση ώρα στο ίδιο τραπέζι, παρά τις αντιθέσεις που είχαν μεταξύ τους.

Τέλος γνωρίζουμε πως συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση με περισσότερες συμμετοχές πριν από τις 15 Αυγούστου με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων και τον ορισμό ενός άτυπου οργάνου από τους ψυχραιμότερους, για να παρεμβαίνουν ως διαιτητές όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.  

     



7 σχόλια:

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ.ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ¨"ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ?ΟΨΟΜΕΘΑ ΠΑΝΤΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αυτό μαζεύτηκαν η για να δημιουργήσουν "καρτέλ"?.
    Και για όποιον δεν γνωρίζει:
    Καρτέλ είναι η κοινή συμφωνία μεταξύ των επιχειρήσεων για την διαμόρφωση ενιαίων τιμών με σκοπό την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ τους.
    Είναι προφανές ΄ότι κάποοι πουλάνε φθηνα και είναι γεμάτοι κόσμο και κάποιοι ακριβότερα με αποτέλεσμα να βαράνε μύγες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιζηλίες και να καρφώνει ο ένας τον άλλον.
    Καλά κάνουν οι καταστηματάρχες και μαζεύονται και συζητούν μεταξύ τους.Και αν ήμουν καταστηματάρχης θα συμφωνούσα απόλυτα με το "αγορά ισχυρή είναι η μονοιασμένη αγορά και αγορά διαλυμένη είναι η διχασμένη αγορά."
    Αλλά εγώ όμως ως καταναλωτής θα διαφωνήσω και θα πώ ότι ισχυρή αγορά είναι η διαλυμένη αγορά και διαλυμένη αγορά είναι η μονοιασμένη αγορά.
    Το διαλυμένη αγορά το λέω με την έννοια του ανταγωνισμού.Είναι κανόνας ότι όπου υπάρχει ανταγωνισμός υπάρχει καλλίτερη προσφορά τιμών,προιόντων και υπηρεσιών καιι έχει σαν αποτέλεσμα την ευημερία του καταναλωτή.Πάντα όμως ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι θεμιτός για να λειτουργήσει σωστά η αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......ασφαλώς εννοείς ''εναρμονισμένες πρακτικές'' , αλοίμονο στους καταναλωτές......

      Διαγραφή
    2. nai to kaname kai krufo sxoleio...kai me magnitoskopimena mhnumata ..re tha trelathoume teleiws?kamia epixeirhsh den exei estw kai mia parabash...kai auto den isxiei mono gia tous kafedes gt oloi mas kseroume gt pragma milame kai gia poious milame...as prosgiwthoun ligo ta muala tous kai na stamathsoun eutes oi epidikseis dunamhs ths kathe epixeirhshs .. o okosmos den einai xazos kserei polu kala kai krinei ola auta ta karagkiozilikia..eleos poia sto poia einai h kaluterh... epixeirhsh .. o kathenas me tis dunatothtes pou exei ...kai oso gia tis times kai pali kriths einai o kosmos ....
      .

      Διαγραφή
    3. sto kamia epixeirhsh den exei estw kai mia parabash enoow oti oles exoun estw kai mia lathos diatypwsh....

      Διαγραφή
    4. Να βάλουν όλοι τον ελληνικο καφε 80 λεπτά αλλιώς κανένας στην αγορά και το σουβλάκι 1 ευρώ αλλιώς σουβλάκι μόνο στο σπίτι και την τούρτα 8 το κιλό και το ψωμί 60 λεπτα που κάνει στον Πύργο αλλιώ ζημώστε όλοι

      Διαγραφή
  3. Να βάλουν όλοι τον ελληνικο καφε 80 λεπτά αλλιώς κανένας στην αγορά και το σουβλάκι 1 ευρώ αλλιώς σουβλάκι μόνο στο σπίτι και την τούρτα 8 το κιλό και το ψωμί 60 λεπτα που κάνει στον Πύργο αλλιώ ζημώστε όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή